Αποθεραπεία στο τέλος της προπόνησης!!!Εσύ κάνεις???

Τώρα λοιπόν που μπαίνουμε στο τέλος Σεπτεμβρίου, λίγο πολύ ξεκινήσαμε και τις προπονήσεις μας!! Άλλος στο γυμναστήριο, άλλος μόνος του στο σπίτι ή στο κοντινό πάρκο!! Το Ερώτημα είναι: στο τέλος της προπόνησης σου εσύ κάνεις αποθεραπεία?? Αν δεν γνωρίζεις τι είναι η αποθεραπεία θα σου εξηγήσω παρακάτω!!

Η προπόνηση σου χωρίζεται σε 3 μέρη: Την προθέρμανση, το κύριο μέρος και την αποθεραπεία. Η Αποθεραπεία είναι το τελευταίο μέρος μίας προπόνησης και περιλαμβάνει όλες εκείνες τις κινήσεις-ασκήσεις-διατάσεις που ρίχνουν σταδιακά την ένταση της άσκησης, επαναφέρουν το σώμα σε κατάσταση ηρεμίας!! Αύτο όλο όμως γίνεται με μια προοδευτική μείωση της έντασης, είτε με τη μορφή ήπιας αερόβιας άσκησης, είτε με τη μορφή μυικών διατάσεων, είτε και των 2  μαζί. Στο τέλος της προπονησης σου λοιπόν εκτέλεσε μία ηπια καρδιοαναπνευστική άσκηση για 2-5′ σε χαμηλή ένταση π.χ. περπάτημα και extra διατατικές ασκήσεις για τουλάχιστον τις μεγάλες μυικές ομάδες π.χ.: Διάταση Τετρακεφάλων, Διάταση θωρακικών μυών κ.α. για 15-20 δευτερόλεπτα στατικά!!!Κάνοντας αποθεραπεία επιστρέφουν οι καρδιακοί παλμοί ομάλα στα επίπεδα ηρεμίας ενώ απομακρύνονται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος ουσίες που προκαλούν μυική κόπωση και στρεσάρουν τον οργανισμό. Οι διατατικές ασκήσεις θα σε βοηθήσουν να επαναφέρεις τους μύς σου σε φυσιολογικό μήκος αφού η διάταση χαλαρώνει και πάλι τον συσπασμένο μύ που εχει μικρύνει (βραχυνθεί) και τον επαναφέρει σε φυσιολογική λειτουργιά, μειωνοντας τις πιθανότητες τραυματισμών και περιορισμού της κίνησης της άρθρωσης. Οι διατάσεις θα διατηρήσουν ή και θα αυξήσουν το εύρος κίνησης των αρθρώσεων και θα αποφορτίσουν – ξεμπλοκάρουν αρθρώσεις και σπονδυλική στήλη!!

Ποτέ λοιπόν μη ξεχνάς την αποθεραπεία στο τέλος της προπόνησης σου γιατί ειναι εξίσου σημαντική όσο και η ίδια η προπόνηση σου!!!Δοκίμασε το και θα νιώσεις αμέσως τη διαφορά στο αίσθημα ευεξίας στο τέλος της προπόνησης και θα είσαι πιο ανάλαφρος στην επόμενη προπόνηση σου!! Καλη επιτυχία και να συμβουλεύεσαι πάντα πτυχιούχους επαγγελματίες-γυμναστές!!!!